Σύκα ξηρά Βιολογικά

Η καλλιέργεια της συκιάς στην περιοχή του Ταξιάρχη εισήχθη πριν περίπου 90 χρόνια από Έλληνες πρόσφυγες από την Μικρά Ασία. Πρόκειται για την ποικιλία Σμυρνέικη (smyrna) η οποία ταίριαξε απόλυτα με το έδαφος και το κλίμα της περιοχής (παραθαλάσσια με ήπιο χειμώνα και σχετικά δροσερό καλοκαίρι) και αποδίδει το μέγιστο των ποιοτικών χαρακτηριστικών της

Η συκιά είναι ένα δέντρο που για την καλλιέργεια του απαιτείται εμπειρία και γνώση σε όλα τα στάδια της παραγωγής και αυτό λόγω της ιδιομορφίας του δέντρου όσον αφορά τις εδαφοκλιματικές ανάγκες του, τη γονιμοποίησή του, την ευαισθησία των καρπών σε θερμοκρασία και υγρασία και τέλος στην προσεκτική συγκομιδή και λεπτομερή διαλογή του τελικού προϊόντος.

Οι παραδοσιακές καλλιεργητικές φροντίδες που αφορούν τη συκιά είναι το όργωμα και λίπανση (οργανική με εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία βιολογικά λιπάσματα) τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο, κλάδεμα τον Ιανουάριο, 1-2 φρεζαρίσματα το Μάιο-Ιούνιο και ισοπέδωση του εδάφους των συκεώνων πριν τη συγκομιδή.
Η συκιά γονιμοποιείται ακολουθώντας έναν ιδιόμορφο κύκλο που πραγματοποιείται με την συμμετοχή του εντόμου Blastophaga grossorum (κοινώς ψήνας της συκιάς). Το έντομο αυτό σε κάποια στιγμή του βιολογικου του κυκλου βρισκεται στα εαρινά σύκα της αγριοσυκιας που ονομάζονται ερινεοί ή ορνιοί. Κατά την εξοδο του και στην προσπαθεια του να βρει αλλους καρπους για να ωοτοκησει μεταφέρει γύρη απο τα αρσενικά άνθη που βρίσκονται κοντά στην οπή του ερινεου.Σε όλη αυτή τη διαδικασία συμμετέχει ο συκοπαραγωγός,ο οποίος κατά την περίοδο του ερινεασμού μεταφέρει στο συκεώνα σε αρμάθες τα αγριόσυκα και τα κρεμάει σε κάθε δέντρο χωριστά ανά εβδομάδα με τελικο σκοπο ο ψηνας να εισελθει απο την οπη σε ημερο συκο και να το γονιμοποιησει.

Η συγκομιδή των σύκων γίνεται με το χέρι αφού προηγουμένως τα ώριμα σύκα πέσουν πάνω σε δίχτυα τα οποία βρίσκονται σε ύψος 1m πάνω από το έδαφος.
Η συγκομιδή γίνεται σε καθημερινή βάση.
Αμέσως μετά τη συγκομιδή των σύκων ακολουθεί η ξήρανσή τους σε ειδικές «λιάστρες» όπου παραμένουν από 8-10 ημέρες ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες ώστε να αποκτήσουν τα επιθυμητά επίπεδα υγρασίας.

Στη συνέχεια ακολουθεί διαλογή όπου επιλέγονται μόνο τα ευμεγέθη σύκα (45-55 τεμ./κιλό) της κατηγορίας Α (A GRADE). Απομακρύνονται τα ακατάλληλα για συσκευασία σύκα (απόσυκα).
Στη συνέχεια τα σύκα προωθούνται στο συσκευαστήριό μας όπου γίνεται άλλη μία τελική διαλογή με κριτήρια την ωριμότητα, περιεκτικότητα σε σάκχαρα, μηχανικές ή εντομολογικές βλάβες του φλοιού κ.λπ και ακολουθεί η επεξεργασία και τυποποίησή τους σε συσκευασία εν κενώ (VACUUM)