Ιστορικό

Η συκιά είναι δέντρο που ευδοκιμεί στην ανατολική πλευρά της λεκάνης της Μεσογείου και που η καλλιέργειά της στην Ελλάδα ήταν γνωστή από τα αρχαία χρόνια.
Η υψηλή διατροφική αξία των σύκων ήταν γνωστή τόσο στους Έλληνες όσο και στους άλλους παραμεσόγειους λαούς, γεγονός που τα καθιστούσε προϊόν πολύτιμο και μαζί με άλλα προϊόντα της περιοχής (ελαιόλαδο, σταφύλια κ.α.) ήταν και είναι βασικό συστατικό της λεγόμενης μεσογειακής διατροφής.

Στην περιοχή μας, στον  Ταξιάρχη της Βόρειας Εύβοιας η συκιά καλλιεργείται συστηματικά τα τελευταία 80 χρόνια περίπου.
Η μακρόχρονη αυτή εμπειρία σε συνδυασμό με το κατάλληλο κλίμα της περιοχής δίνουν σαν αποτέλεσμα ένα προϊόν εξαιρετικής ποιότητας το οποίο είναι γνωστό και επώνυμο τόσο στην Ελληνική αγορά όσο και στις αγορές της Ευρώπης, των ΗΠΑ, της Αυστραλίας κ.α.