Ξηρά (ξερά) σύκα διατροφική αξία

Η επιστήμη της διατροφής μας αποκαλύπτει τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη των ξηρών καρπών, και φυσικά ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και το ξηρό σύκο.

Τα ξηρά σύκα είναι πλούσια σε βιταμίνες A, B, C καθώς και σε μέταλλα μεταξύ άλλων ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο και σίδηρο.

Μέσω τις κατανάλωσης ξηρών σύκων εξυπηρετούνται βασικοί διατροφικοί σκοποί των ανθρώπινου οργανισμού.

Περίπου το 10% της ενέργειας που καταναλώνει ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να αναπληρωθεί με την κατανάλωση 100 γραμμαρίων σύκων, περίπου 5 σύκα, την ίδια στιγμή που ικανοποιούνται και το 7% των αναγκών του σε πρωτεΐνες,το 17% σε ασβέστιο το 30% σε σίδηρο και μαγνήσιο με ποσοστά γύρω στο 5% σε βιταμίνες. Όλα τα προηγουμένως αναφερθέντα είναι απαραίτητα για την καλή διατήρηση της χημικής ισορροπίας του οργανισμού καθώς και της κυτταρικής λειτουργίας του.

Επιπλέον των παραπάνω, τα ξηρά σύκα περιέχουν ένα μεγάλο ποσοστό φυτικών ινών οι οποίες ως γνωστΌν βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων αφού μέσω αυτών καθαρίζουν και αποτοξινώνουν τον οργανισμό μας.
Το νερό των φυτικών ινών κάνει τα σύκα εύπεπτη τροφή, ενώ η ιδιότητά τους να δεσμεύουν την χοληστερίνη που προσλαμβάνεται από άλλες τροφές έχει σαν αποτέλεσμα να την απομακρύνουν από τον οργανισμό προτού αυτή απορροφηθεί , διατηρώντας την τελικά σε χαμηλά επίπεδα. Εκατό γραμμάρια ξηρών σύκων περιέχουν 6-7 γραμμάρια φυτικών ινών τη στιγμή που η ελάχιστη ημερήσια πρόσληψη ινών προερχόμενη από διάφορες πηγές είναι 20-35 γραμμάρια.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ———-> Kcal / 100G 249
ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ———-> 3,6
ΛΙΠΑΡΑ ———->1,5
ΥΓΡΑΣΙΑ ———->16,5
ΤΕΦΡΑ ———->2,49
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ———->55,3
ΣΑΚΧΑΡΑ ΑΝΑΓΟΝΤΑ ———->54,6
ΣΑΚΧΑΡΟΖΗ ———->0,7
ΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΦΙΛΗ ΧΛΩΡΙΔΑ ———->270
ΖΥΜΕΣ & ΜΥΚΗΤΕΣ ———-> <10

Αξίζει επίσης να αναφερθεί και η υψηλή περιεκτικότητα των ξηρών σύκων σε ασβέστιο, η οποία είναι ισάξια  του γάλακτος του οποίου 100 γραμμάρια μπορούν να καλύψουν 17% των ημερήσια συνιστώμενων αναγκών του ανθρώπινου σώματος.

Λόγω της υψηλής υπακτικής τους αξίας χρησιμοποιούνται ακόμη και στη φαρμακολογία ως φυτικό και φυσικό υπακτικό έναντι άλλων χημικών σκευασμάτων.